fbpx
Välineillä on väliä!

Välineillä on väliä!

04/10/2018

Toisinaan törmäämme tilanteisiin, joissa harrastaja ja välineet ovat eriparia. Tämä nostattaa meidän verenpainetta joka kerta ja ainoastaan siksi, että tiedämme mitä harrastaja voi epäsopivien välineiden vuoksi menettää. Asiaa voi tarkastella turvallisuuden, elämyksen sekä kehittymisen näkökulmista. Me katsomme asiaa lasketteluvälineiden ja optiikan näkökulmasta, mutta vinkkimme pätee moneen muuhunkin lajiin.

Miksi välineillä on väliä?  Listasimme näkökulmat välineiden valintaan.

1. TURVALLISUUS

Oikein valittu väline suojaa tapaturmilta. Esimerkiksi oikean kokoinen kypärä pysyy päässä tiukan paikan tullen ja suojaa iskuilta oikeasta kohtaa. Toisaalta mono, johon on jätetty kasvuvaraa, saattaa tuottaa rasitusvamman jalan päästessä liikkumaan monon sisällä.Liian jäykkä suksi ei välttämättä käännykään rinteessä. Liian tummalla linssillä et näe maaston muotoja, ja saatat pyöräillä huolimattomasti kuopasta tai juostessa nyrjäyttää nilkkasi juuristossa polulla.

2. MUKAVUUS JA KEHITTYMINEN

Oikein valittu väline tuntuu mukavalta, ehkä jopa huomaamattomalta. Haluat käyttää sitä uudelleen ja uudelleen. Esimerkiksi väärän pituisella tai tasoisella suksella harrastusinto lopahtaa herkästi, jos suksi ei tottele. Oikealla suksivalinnalla pääset kehittymään. Ja ne liian isot monot – suksen ohjaaminen lähtee oikean kokoisesta monosta, ehkä suksi onkin valittu oikein, mutta mono ei.

3. LUOTETTAVUUS

Oikein valittu väline palvelee sinua käyttötarkoituksessaan. Hankittuasi vauhtia kestävän suksen tiedät, mitä voit siltä odottaa vaativissakin tilanteissa. Huomion arvoista on, että välineeseen ja sen ominaisuuksiin kannattaa tutustua ja niitä testata rauhassa, ennen kuin ampaiset sata lasissa rinnettä alas.

 

vlineillonvli_eskivalitseejpg

Neonsunin tuotepäälliikkö Eski Linnavuori esittelee Ripstickejä Elansnowtour-testikiertueella.

No mistä sitten tietää tehdä oikeita välinevalintoja?

1. Haasta myyjä!

Ammattitaitoinen myyjä osaa kysyä sinulta oikeat kysymykset oikean välineen valitsemiseksi. Esimerkiksi laskettelusuksia valitessa myyjä kysyy millaisella tyylillä lasket, mikä on taitotasosi ja millaisessa ympäristössä lasket, tietenkään laskijan ominaisuuksia unohtamatta. Sama pätee muihin lajeihin. Olethan itse myös rehellinen vastauksissasi.

2. Oletko löytänyt uuden lajin, mutta välineet puuttuvat vielä?

Jokainen meistä on tehnyt joskus jonkun huonon välinehankinnan, koska ei ole osannut ajatella oikeita kriteerejä välinettä hankkiessa. Miksi siis toistaa jonkun jo aiemmin tekemiä virheitä? Ennen hankintaa kannattaa siis jutella ja kysellä vinkkejä muilta harrastajilta. Lajistaan innostuneet ihmiset eivät mistään muusta niin mielellään puhukaan, kuin juuri siitä omasta lajista! Ja vaikka kaverilla ei välttämättä ole asiantuntevinta korkeakoulututkintoa lajista, osaa hän varmasti vinkata, mihin seikkoihin kannattaa ainakin kiinnittää huomioita. Tältä pohjalta voit myös haastaa myyjän paremmin!

3. Jos hankit välineitä lapsellesi, niin kuuntele hänen mielipiteitä.

Lapsi saattaa haluta temppuilla suksilla, mutta vanhempi onkin hankkimassa hänelle perusrinnesuksea. Suksi olisi rikki ensimmäisen laskupäivän jälkeen, eikä kellään enää hauskaa. Myös värillä ja tyylillä on väliä! Muistat varmasti itsekin, millaisia vääntöjä lapsuudessa kävit vanhempiesi kanssa pyöräilykypärän tai pipon käytöstä. Välineen pitää olla mieleinen, jotta sillä voi harrastaa pää pystyssä ja itsevarmasti!

Lopuksi väitämme, että huolella tehty välinehankinta on lopulta parempi ja pitkässä juoksussa edullisempi kuin pelkän hyvän tarjouksen perusteella tehty hankinta. Oikea väline palvelee hyvin käyttötarkoituksessaan ja kannustaa harrastuksen pariin yhä uudestaan keräten näin lukuisia käyttökertoja.

Lue vinkit myös suksen valintaan täältä.

Kategoriat: Laskettelu
Avainsanat: laskettelu valintaopas