Näin juoksija valitsee aurinkolasit

 

Juoksua harrastavat satsaavat varmasti hyviin jalkineisiin sekä mukaviin ja säähän soveltuviin juoksuvaatteisiin. Entäpä aurinkolaseihin? Kukaan tuskin kieltää, että askelluksen kannalta on tärkeää nähdä hyvin myös auringon häikäisemällä tiellä tai varjoisella polulla, mutta kun… lasit pomppii kasvoilla, hikoillessa ne valuu kasvoilta ja asentoa pitää korjata, linssitkin menee huuruun. Tuttuja ongelmia, jotka tosin kaikki ovat ratkaistavissa. Kokosimme vinkit juoksulasien valintaan.

Oikea malli löytyy tietenkin testaamalla. Aurinkolasit istuvat hyvin silloin, kun ne eivät paina tai purista mistään ja ne suojaavat silmät kunnolla eivätkä jää kasvoista ulos niin, että aurinko pääsee häikäisemään ylhäältä. Kaarevat mallit estävät myös sivusta päin häikäisevän valon ja tarjoavat laajan näkökulman ympäristöön. Laseja valitessa ota treeneissä mahdollisesti käyttämäsi juoksupäähine mukaan ja testaa lasit niidenkin kanssa. Pari juoksuaskeltakin kannattaa kokeilla (okei, älä juokse ulos kaupasta), jotta näkee miten lasit pysyy kasvoilla liikkeessä. Erityispiirre hyvälle juoksulasille on keveys – se tuntuu lähes huomaamattomalta käyttää.

Paremmissa malleissa on säädettävä nenätalla, jolloin kehyksen saa istumaan juuri omille kasvoille täydellisesti. Nenätalloissa ja aisanpäissä käytettävät kumiset tai silikoniset aisanpäät takaavat, että lasit tarrautuvat kasvoille myös hikoillessa. Laadukkaissa linsseissä on huurtumisen esto -pinnoite, mutta jos lasit istuvat liian tiiviisti kasvoille, saattaa linssi silti huurtua. Kiinnitä mallin valinnassa huomiota myös ilman kiertoon linssien sisäpinnalla huurtumisen ehkäisemiseksi.

Myös linssin ominaisuuksilla on merkitystä. Polykarbonaatti ja trivex ovat optisesti laadukkaita ja kevyitä sekä kestäviä linssimateriaaleja. Linssin pohjaväri kannattaa valita juoksuympäristön mukaan kuitenkin myös omat mieltymykset huomioiden. Harmaat ja vihreät linssit toistavat värit vääristämättä niitä, ja soveltuvat usein kirkkaisiin valo-olosuhteisiin. Ruskea ja punainen linssi parantaa kontrastia, ja se soveltuu hyvin maastossa liikkumiseen. Vaaleanpunainen ja keltainen linssi antaa hyvin kontrastia varjoisassa metsässä. Juoksulaseissa on tarjolla vaihtolinssimalleja, jolloin voi valita kullekin säälle parhaiten sopivan vaihtoehdon treeni kerrallaan. Tutustu Cébén suosikki juoksumalleihin täältä.

Juoksulenkin jälkeen laseissa on hikeä ja pölyä, joten ne kannattaa huuhdella runsaalla vedellä. Hyvä huolto takaa pitkän käyttöiän!

Kuvat: MIRJA GEH PHOTOGRAPHY