fbpx
Näin juoksija valitsee aurinkolasit

Näin juoksija valitsee aurinkolasit

24/05/2022

Aurinkolasien tarkoituksena ei ole ainoastaan estää häikäisyä, vaan myös parantaa näkemistä. Oikein tehty lasivalinta mahdollistaa sen, että voit keskittyä täysillä suoritukseen. Valinta tehdään käyttötarkoituksen, ympäristön ja lajisi perusteella.

Juoksua harrastavat satsaavat varmasti hyviin jalkineisiin sekä mukaviin ja säähän soveltuviin juoksuvaatteisiin. Entäpä aurinkolaseihin? Kukaan tuskin kieltää, että askelluksen kannalta on tärkeää nähdä hyvin myös auringon häikäisemällä tiellä tai varjoisella polulla.

Mutta kun… Lasit pomppivat päässä, valuvat hikoillessa kasvoilta, ja asentoa korjatessa linssikin menee huuruun. Tuttuja ongelmia, joista jokainen on onneksi korjattavissa. Cébén erityisesti juoksuun suunnattuja laseja ovat Cinetik 2.0, S’track 2.0 ja Wild 2.0. Kokosimme vinkit juoksulasien valintaan.

Nainen juoksee Cébén lasit kasvoillaan.

Hyvin istuva kehys tuntuu huomaamattomalta kasvoilla

Oikea malli löytyy tietenkin testaamalla. Aurinkolasit istuvat hyvin silloin, kun ne eivät paina eikä purista mistään. Niiden tulee suojata silmät kunnolla, eivätkä ne saa jäädä ulos kasvoilta niin, että aurinko pääsee häikäisemään ylhäältä. Kaarevat mallit estävät myös sivusta päin häikäisevän valon ja tarjoavat laajan näkökulman ympäristöön.

Laseja valitessa ota treeneissä mahdollisesti käyttämäsi juoksupäähine mukaan ja testaa lasit niidenkin kanssa. Pari juoksuaskeltakin kannattaa lasit päässä ottaa, jotta näkee miten ne pysyvät kasvoilla liikkuessa.

Mies juokseeJuoksija polulla Cébén Wild 2.0 lasit kasvoillaan.
Juuso Simpanen on ollut erittäin tyytyväin Wild 2.0 lasien istuvuuteen.

Satsaa keveyteen

Juoksulaseissa kannattaa satsata keveyteen. Cébén mallit Cinetik 2.0 ja Wild 2.0 ovat erittäin kevyitä. Cébén tiimiläinen, ultrajuoksija Juuso Simpanen on käyttänyt Wild 2.0 mallia, ja kertoo olevansa vaikuttunut, kuinka hyvin lasit istuvat päähän, ja miten hyvin ne pysyvät paikoillaan kovemmassakin alamäkitykityksessä.

Juuso on entinen jalkapallonpelaaja, ja nykyinen ultrajuoksija, jolla on hallussa mm. 12h juoksun Suomen ennätys. Ultramatkojen juoksijana hän arvostaa laseissa keveyttä ja kevyethän kyseiset lasit ovatkin!

Juoksija tauolla Cébén Wild 2.0 lasit kasvoillaan.
Juuso Simpanen kertoo Wild 2.0 lasien olevan erittäin kevyet, ja siksi niiden soveltuvan erityisen hyvin ultramatkoille.

S´teck teknologia pitää lasit paikoillaan

S’tech on Cébén erityisesti juoksijoille suunniteltu teknologia, joka pitää lasit hyvin paikallaan kasvoilla. Aisan sisäpuolen lisäosat on muotoiltu kohti ohimoja, jolloin ne antavat laseille lisätukea. Näin lasit istuvat kasvoille tasapainoisemmin, eivätkä lasit paina. Kyseinen teknologia on saatavilla S´track 2.0 -mallissa.

Cébén S'track M lasit
Hyvä juoksulasi pysyy kasvoilla hikoillessa, suojaa myös sivuilta ja parantaa näkemistä.
Cébé S’track M 2.0 Sensor-kontrastilinssillä.

Hikoilu asettaa omat vaatimuksensa laseille

Paremmissa malleissa on säädettävä nenätalla ja aisanpäät, jotka mahdollistavat täydellisen istuvuuden käyttäjälleen. Nenätalloissa ja aisanpäissä käytettävät kumiset tai silikoniset aisanpäät takaavat, että lasit tarrautuvat kasvoille myös hikoillessa, eivätkä valu kasvoilta. Säädettävät nenätallat löytyvä Cinetik 2.0, S’track 2.0 ja Wild 2,0 laseista, ja anti slip-materiaali on puolestaan käytössä kaikissa Cébén sporttimalleissa. 

Hikoilu asettaa omat haasteensa myös linssille, joka saattaa huurtua. Laadukkaissa linsseissä on huurtumisenesto -pinnoite, mutta jos lasit istuvat liian tiiviisti kasvoille, saattaa linssi silti huurtua. Kiinnitä mallin valinnassa huomiota myös ilman kiertoon linssien sisäpinnalla huurtumisen ehkäisemiseksi. Ääritilanteissa linssi saattaa huurtua, vaikka ominaisuudet olisikin valittu huurtumattomuutta ajatellen. Hikisiin ja pitkiin suorituksiin suosittelemme huurtumisen esto -suihkeita, jotka pitävät linssin varmasti auki.

Nainen tauolla aurinkolasit kasvoilla.
Juoksulaseissa on tärkeää, että lasit pysyvät kasvoilla myös hikoiltaessa.

Linssin tarkoituksena on suojata silmiä, mutta myös parantaa näkemistä

Myös linssin muilla ominaisuuksilla on merkitystä. Polykarbonaatti on optisesti laadukas ja kevyt sekä kestävä linssimateriaali. Linssin pohjaväri kannattaa valita juoksuympäristön mukaan kuitenkin myös omat mieltymykset huomioiden. Harmaat ja vihreät linssit toistavat värit vääristämättä niitä, ja soveltuvat usein kirkkaisiin valo-olosuhteisiin. Ruskea ja punainen linssi parantaa kontrastia, ja ne soveltuvat hyvin maastossa liikkumiseen. Kontrastia parantava linssi korostaa kiviä, kantoja ja kuoppia, jolloin näet paremmin minne astut. Vaaleanpunainen ja keltainen linssi antaa hyvin kontrastia varjoisassa metsässä ja toimii myös hämärällä.

Kaikkiin Cébén juoksulaseihin on tarjolla vaihtolinssejä, jolloin voi valita kullekin säälle parhaiten sopivan vaihtoehdon treeni kerrallaan. Oma lukunsa on tummuvat linssit, joiden ideana on, että pärjäät yhdellä ja samalla linssillä säästä tai juoksuympäristöstä huolimatta.

Pro tip: Juoksulenkin jälkeen laseissa on hikeä ja pölyä, joten ne kannattaa huuhdella runsaalla vedellä. Hyvä huolto takaa pitkän käyttöiän!

Voit lukea lisää Cébén Sensor-linssistä. Sensor on täydellinen linssivalinta juoksijoille!

Cébé juoksulasien jälleenmyyjät.

Kategoriat: polkujuoksu
Avainsanat: aurinkolasit juoksu valintaopas