Laskettelusuksen valinta


Oikeiden välineiden valinta on laskettelukokemuksen kannalta ratkaisevaa. Miten siis valita juuri itselle sopivat sukset? Suksen valintaan vaikuttaa moni tekijä: laskijan pituus, paino ja taitotaso sekä käyttötarkoitus ja olosuhteet.

Suksen pituus määräytyy laskijan pituuden ja taitotason mukaan. Lyhimmillään sukset ovat laskijan leuan tasolla, ja pisimmillään jopa laskijaa itseään pidemmät, taitotasosta riippuen. Aloittelijan kannattaa valita lyhyemmät sukset, sillä niitä on helpompi hallita.

Aloittelijoille on tarjolla erilaisia suksiteknologioita, jotka helpottavat suksen käännökseen viemistä ja antavat anteeksi virheitä. Lyhyemmät sukset kääntyvät nopeasti, mutta ovat usein epävakaammat kovassa vauhdissa.

Pitemmät sukset toimivat, jos olet kokenut laskija ja taidat tekniikat. Tällöin sukselta voidaan myös hakea vakautta ja vauhtikestävyyttä. Pitkät sukset toimivat paremmin myös rinteiden ulkopuolella puuterilumessa. Aktiivisen harrastajan sukset ovat usein jäykempiä kuin aloittelijan sukset. Tällöin suksea on vaikeampi hallita, mutta se kestää vauhtia paremmin.

Suksen valintaan vaikuttaa myös käyttötarkoitus. Lasketko hoidetussa rinteessä vai sen ulkopuolella? Haluatko tulla freestyle-mestariksi parkissa tai paipissa? Suksimyyjiltä kannattaa kysyä neuvoja suksen valinnassa. Suksivalmistajat ovat myös määritelleet malleille omat kohderyhmänsä. Esimerkiksi Elanin sivuilta löytyy työkalu suksimallin valintaan.

Varaudu vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

  1. Millaisessa maastossa lasket?
  2. Millainen on taitotasosi?
  3. Millaista vauhtia kaipaat?
  4. Pituus
  5. Sukupuoli (lapset erikseen)

Työkalu ehdottaa parhaiten juuri sinulle sopivia suksimalleja ja niistä oikeita mittoja. Ennen sijoittamista uusiin suksiin parastahan on, jos suksea pääsee testaamaan jossain! Seuraa merkkisi testipäiviä ja osallistu.


snowtourlogo2018png

Elanin Suomen testikiertue