Juho Karhun terveisiä Pohjois-Norjasta


Suomesta Pohjois-Norjaan laskemaan purjehtinut Juho on nyt päässyt purjeveneellään s/y Sylvialla kauas napapiirin yläpuolelle ja talvi on jo hyvässä vauhdissa. Tässä Juhon terveiset veneeltä.


Purjehdus puuterille – vene-elämää Jäämeren vuonoilla ja vuorilla from Juho Karhu on Vimeo.


"Talvi on tosiaankin iskenyt tänne Hammerfestin ja Altan tienoille. Kovat matalapaineet riepottelevat rannikkoa sellaisella voimalla että veneen ja laskujen kanssa saa tosissaan olla varovainen. Veneessä kaikki paitsi kriittisimmät järjestelmät on ollut vähintään pari kertaa jäässä ja sulatettu. Kaikenlaiset letkut sekä kansi jäätyvät tosi helposti. Parista ankkuripaikasta on jouduttu kääntymään takaisin jäätyneen meren takia... ja se merihän ei täällä kovin helposti suolaisen veden ja Golfvirran ansiosta jäädy. 

 Pakkaskelill purjehduksen tulos on jtynyt kansi ja jpuikkoja joka paikassajpg

Pakkaskelillä purjehduksen tulos on jäätynyt kansi ja jääpuikkoja joka paikassa...


Viimeiset rauhalliset purjehduspivt marraskuussa ennen kaamosta ja talvimyrskyjjpg

Viimeiset rauhalliset purjehduspäivät marraskuussa, ennen kaamosta ja talvimyrskyjä


Vaikeinta on kuitenkin ollut kaamos, joka täällä 70. leveysasteella on aika kuningasluokkaa. Aurinko pysyy horisontin alapuolella kaksi kuukautta ja otsalamppu on untuvatakin sekä suksien lisäksi ollut aivan ehdottomasti veneen käytetyimpiä välineitä. Nyt päivät onneksi alkavat pikkuhiljaa pitenemään. 

Mites sitten ne laskut? Alkukausi oli aika kuivaa, mutta nyt lunta on jo tarpeeksi. On aika eksoottista herätä s/y Sylvialta, soutaa jollalla rantaa ja lähteä siitä skinnaamaan ylöspäin. Vaikka nyt ei vielä periaatteessa olla hirveän kaukana sivilisaatiosta, niin tuolla vuonojen pohjilla olo tuntuu todella yksinäiseltä. 

Kaamoksen aikana valo etelseinill voi selkein pivin olla maaginen Sy Sylvia alhaalla vuonossa odottamassa ankkurissajpg

Kaamoksen aikana valo eteläseinillä voi selkeinä päivinä olla maaginen. S/y Sylvia alhaalla vuonossa odottamassa ankkurissa.


Revontulet sy Sylvian ylljpg

Revontulet s/y Sylvian yllä

Helmikuussa tulen käymään viikon visiitillä Suomessa ja esittelen Vene-messuilla hieman arkea veneessä ja kerron samalla myös laskuhommista. Tervetuloa 9.2. tai 16.2. kuuntelemaan juttuja ja katselemaan kuvia Messukeskukseen!"

Seuraa Juhon elämää Instassa ja Facebookissa!